Usem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències per mitjà del anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Per obtenir més informació aquí. X

La cursa del comerç just

< Tornar als resultats
Les inscripcions estan tancades, per a més informació useu el formulari de contacte
Etapes i cicles
OcNvDsGnFbAbMgJnJl
Matí o tarda (horari escolar)

1 hora 30 minuts
A l'escola
Gratuït

El taller "La cursa del comerç just" té per objectius:

  • Comprendre problemàtiques actuals i de futur entre països desenvolupats i països empobrits

  • Conèixer com funciona l’economia mundial

  • Fomentar accions que afavoreixin les petites economies del món: cooperatives, petites empreses basades en la solidaritat ...

 

Continguts a treballar

El sistema econòmic mundial es consolida gràcies a mecanismes injustos imposats des dels països occidentals. El comerç del cotó, sucre, cafè i cacau s’ha construït segons les normes imposades des de les regions més desenvolupades: pagant preus baixos per les primeres matèries, explotant els treballadors del sud, donant-se un enriquiment desmesurat dels intermediaris...

Aquests productes representen un tant per cent molt elevat de les explotacions d’aquests països i no en reben una compensació econòmica justa.

Amb aquesta dinàmica volem fer reflexionar als infants sobre aquesta realitat. A través d’aquest joc de simulació descobriran quins són els principals mecanismes del comerç internacional i els ajudarem a reflexionar per a buscar solucions per a millorar aquesta situació injusta.

 

Descripció de l’activitat

El dinamitzador/a de l’activitat presenta la cursa com un joc competitiu. S’agafaran els infants de dos en dos i se’ls converteix en uns personatges del joc: un dels infants tira una moneda gegant a l’aire i quan cau s’observa quina cara ha caigut. Si és + li toca ser un personatge del nord, si li surt – serà un personatge del sud.

Als personatges + se’ls dóna cartolines de personatges del nord i els de la cara – cartolines de personatges del sud. Cada parella concursarà pel mateix producte: hi haurà una parella cacau, una cotó, una cafè i una sucre.

Els participants es posen al punt de partida i comença la cursa.

El del sud haurà de sortejar cinc aros que hi haurà pel seu camí, cada un amb un cartell que hi posarà: preus baixos, especulació, explotació i intermediaris. Els del nord en sortejarà un i se li entregarà una corbata.

A la següent prova, la del deute extern, el del sud haurà de dur un sac pesant, i el del nord portarà un maletí. Ho hauran de dur fins al punt del recorregut marcat amb un 3.

La tercera prova és superar l’explotació laboral. S’ha de saltar a corda. El del sud farà 17 salts, el del nord 8. Cada salt representa les hores laborals.

Un cop superades totes les proves se’ls rep a la meta. A tots se’ls entrega un diploma: animant-los a canviar totes aquestes situacions injustes que s’estan produint diàriament al món.

Després de la cursa i d’haver reposat una mica, es fa un debat del què ha passat i com ens hem sentit.