Infantil
Primària
ESO
Postobligatoris
(16 anys o més)
Matí, tarda o nit
A nivell astronòmic s'ofereixen diferents activitats que es poden realitzar de dia i de nit.
Es parla amb l'escola i a partir dels objectius d'aprenentatge s'acaben de perfilar les activitats que es porten a terme.
Les activitats que es porten a terme a l'Observatori poden tenir una durada entre 3-4h en funció del nivell, edat i si és de dia o de nit.
- Astronomia de dia + planetari:
S'observa a través de telescopi, observació del sol, es reprodueixen les fases de la Lluna, els eclipsis de Sol i de Lluna, les estacions, alguns experiments relacionats amb l'astronomia, moviment del cel de dia i de nit dins del planetari, com trobar l'estel polar...... (durada 3-4h).
Es combina amb un viatge per l'univers dins del planetari de 4,5m de diàmetre.
A part d'aquestes activitats es pot combinar part o la totalitat de les següents activitats:
- Caminada pel Sistema Solar a escala:
Aquesta caminada es combina normalment amb el recorregut virtual per l'Univers. Consisteix en fer una caminada de 4km on sortirem des d'un Sol dibuixat de 1,20m i ens anirem trobant els diferents planetes a escala. Els planetes i la distància entre planetes estan a la mateixa escala. En anar fent les parades a cada planeta s'expliquen curiositats de cada planeta. Abans de sortir s'ensenya com s'agunten els planetes al voltant del Sol, com la força de la gravetat els fa girar i que a l'espai hi ha gravetat. (2h de durada)
- Observació solar i recorregut virtual per l'Univers dins del planetari:
Amb el telescopi solar de dins la cúpula amb un filtre d'hidrogen es fa observació solar a la vegada que també es fa observació amb telescopi sense filtre, s'ensenyen les mesures de protecció davant del sol. Després es fa un viatge virtual per l'Univers sortint des de la Terra i passant pels diferents planetes del Sistema Solar, se surt del Sistema Solar i s'acaba sortint de la galàxia. (2h de durada). És possible comprar unes ulleres amb filtre per fer l'observació de sol.
- Observació astronòmica nocturna:
Aquesta activitat es porta de terme de nit. En funció de l'època de l'any es pot començar a les 18h (desembre) o a les 22h (maig i juny).
Es fa una petita explicació inicial i després s'ensenya com trobar l'estel polar, es fa un recorregut per les diferents constel·lacions visibles i s'observen amb telescopi els objectes visibles la nit d'observacio: planetes, Lluna, nebuloses, cúmuls, etc. Durada (2-2,5h). Es pot combinar també l'activitat amb el planetari.
- Planetari:
Activitat de 2h que es pot portar a terme a l'escola. Es fa una part d'una hora fora del planetari amb introducció a l'astronomia, després ens introduïm a dins del planetari per observar l'Univers.
Per tot plegat es passa una enquesta de coneixença i es mira d'ajustar amb el centre què és el més adequat a treballar.
Més informació a: