Infantil
Primària
ESO
Postobligatoris
(16 anys o més)
El taller "Cine fòrum: Les maquiles" té per objectius:
Conèixer les condicions de treball en països empobrits i que treballen per multinacionals
Conèixer iniciatives de cooperatives d'aquests països per millorar les condicions de treball dels seus treballadors/es
Entendre com les normes del comerç internacional generen diferències econòmiques entre els països que són potències econòmiques i països en desenvolupament
Apropar-se al concepte de deslocalització i les seves conseqüències
Comprendre el paper de les multinacionals en el comerç mundial
Crear actituds responsables quan es consumeix
Continguts a treballar:
Actualment la majoria de països que fabriquen els productes i extreuen primères matèries, són països empobrits. Són paÏsos del què mal anomenem "tercer món" (Mali, Paraguai, Pakistan, Marroc, Congo...). L'exportació que realitzen, sol ser l’única font d’ingressos i en depenen exclusivament.
També cal saber que el preu d'aquests productes al mercat mundial és variable i que s'estableixen des de les potències econòmiques. És així que els productors cada any hi perden i per tant han de produir més i passen a ser més dependents. Alhora, als països enriquits el consum creix i es demanden més productes.
Per exemple, des dels anys 70 l’estratègia de les multinacionals de marques de roba reconegudes d’Europa, els Estats Units, Japó... ha estat desplaçar la confecció de la roba a Àsia i Amèrica Central, ja que són zones on es redueixen costos perquè hi ha uns salaris més baixos, es treballen més de vuit hores al dia i no s'estableixen mesures a favor del cuidar el medi ambient.
Descripció de l’activitat:
Es passa un documental sobre l'explotació de matèries primeres i/o la fabricació de productes a països empobrits i es genera un debat posteriorment.